Kooyhaven gevaar voor sluipverkeerAanwonenden ventweg N9 wijzen rechter op risico’s
Noord Hollands Dagblad, 9/9/2015
Door Ed Dekker

DEN HAAG - De families Loozeman (Rijksweg 66) en De Graaf (Rijksweg 80) vrezen levensgevaarlijke situaties op de ventweg langs de N9 door het bedrijventerrein Kooyhaven aan de overzijde van het Noord-hollands kanaal.

Hun advocaat voorspelde de Raad van State gisteren In Den Haag een sterke groei van sluipverkeer. Nu al pakken 400 tot 500 voertuigen dagelijks deze parallelweg.

Raadsman L. van Eijck van Heslinga wees rechter M. Parkins op herhaaldelijke filevorming op de N9 bij Den Helder. “Vooral vrachtverkeer volgt dan de sluiproute. Door de Kooyhaven wordt dat nog veel erger. De parallelweg is ook een kortere route. Het scheelt vier minuten.”

Loozeman en De Graaf vechten bij de Raad van State het bestemmingsplan aan dat Hollands Kroon heeft vastgesteld. Met de hoorzitting van gisteren willen zij voorkomen dat al de kade van de insteekhaven voor vier schepen wordt aangelegd.

Kooypunt word in totaal tachtig hectare groot. De eerste fase beslaat maximaal negentien ha. Voor zo’n tien ha zijn er opties. Het eerste bedrijf wil komend voorjaar beginnen met bouwen, aldus adviseur Frits Dinkla van Hollands Kroon.

Port of Den Helder heeft haast met Kooypunt. Het havenbedrijf bezit bijna alle grond van fase één. Als het bestemmingsplan in december nog niet onherroepelijk is, vervalt subsidie van het ministerie van infrastructuur en milieu.

Volgens de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon loopt het niet zo’n vaart met extra sluipverkeer, aldus advocaat G. Kreutzberg. En anders komen er verkeersremmers. Een deel van de ventweg langs de N99 (Touwslagersweg) is sinds kort al verboden voor vrachtverkeer.

Rogier van der Weydestraat 2 - 1817 MJ Alkmaar
Tel: 072 5120979 - E-mail: info@ek-advocaten.com