DORPSHART: NIET HÓE, MAAR ÓFNIEUWBOUW – Raad voor dilemma: tekenen bij het kruisje of helemaal opnieuw beginnen
Noordhollands Dagblad, Alkmaarsche Courant – 13 januari 2023

In de hal van De Beeck hingen gisteravond fraai gekleurde tekeningen voor het nieuwe dorpshart van Bergen. Maar in de raadszaal ging het er niet over hoe de gebouwen op het Plein er uit moeten komen te zien maar of ze wel gebouwd moeten worden.

Bergen – De plannen waren eigenlijk al geaccordeerd door het college van b en w, maar werden in oktober geschorst door een uitspraak van de Raad van State. Om de boel weer vlot te trekken, vraagt het college nu een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad. Dan maakt het straks meer kans in Den Haag, zo is de bedoeling.

De gemeenteraad zocht gisteren naar argumenten voor en tegen het plan, en kreeg die. Niet over hoe de gebouwen eruit komen te zien. Want, zo betoogde oud-raadslid en buurtbewoner Jan Grondhout, het plan kan binnen de huidige procedure helemaal niet worden aangepast. “Het is tekenen bij het kruisje, of de verklaring van geen bedenkingen weigeren. Als de gemeenteraad besluit door te gaan, volg je weer het geitenpaadje en ga je een lang juridisch traject in. Als je weigert, moet de besluitvorming opnieuw via een bestemmingsplan.”

Los zand
Advocaat Van Eijck, die de exploitanten van restaurant Julie’s en de eigenaars van het pand waarin dat gevestigd is vertegenwoordigt, voorspelde dat de procedure bij de Raad van State hoe dan ook gaat sneuvelen, omdat de verklaring van geen bedenkingen slechts één punt is waarop het plan kan stuklopen in Den Haag. “En dan staat ook de bouwvergunning op los zand.” Daartegen loopt overigens ook nog een bezwaarprocedure, waarvan de uitspraak eind deze maand verwacht wordt.

Van Eijck had een suggestie voor de gemeenteraad. “Er is alleen gekeken naar dit kleine plangebiedje, niet naar de hele omgeving. Die aparte plannetjes sneuvelen allemaal. Volg de koninklijke weg en maak een nieuw bestemmingsplan voor het hele Plein. Het huidige dateert uit 1977.”

Uiteraard waren er ook sprekers die vonden dat de plannen door meten gaan. Zoals ondernemer Stef van Zijl van de brasserie op het plein. “De verloedering in Bergen is zichtbaar en hoorbaar. Het Parkhotel is al zes jaar dichtgetimmerd. De plannen Zeven Dorpelingen en nu ook het Plein worden door de kleine groep mensen tegengehouden. Ik wil vooruit, ik wil graag investeren.” En natuurlijk wil ook Sander Verschoor van Bot Bouw doorgaan. “Het plan voldoet aan de kaders van de Bewonerscommissie Bergen Centrum en de Welstandscommissie. Er komt alsnog 40 procent sociale woningbouw, 46 parkeerplaatsen. We hebben inmiddels 400 aanmeldingen van mensen die er willen wonen.”

Bakemaflat
Om het plan mogelijk te maken moet de Bakemaflat op het Plein gesloopt worden. Dat staat gepland voor over twee weken. Maar mag dat wel? “De sloopvergunning is pas van kracht als er een omgevingsvergunning is pas van kracht als er een omgevingsvergunning is”, stelde Grondhout. “En die is geschorst.” Een hoop werk dus voor de gemeenteraad en college. Volgende week buigen ze zich weer over het plan.

Rogier van der Weydestraat 2 - 1817 MJ Alkmaar
Tel: 072 5120979 - E-mail: info@ek-advocaten.com